20091028

Σχετικά με το "βαλιτσάκι" της ΕΥΠ

αναδημοσίευση από το in.gr (06/05/06)

To «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ δεν είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, όπως υποστηρίζει η υπηρεσία και η κυβέρνηση, αλλά -κατά ορισμένες πληροφορίες- πρόκειται για κοριό υψηλής τεχνολογίας, τον οποίο έχει δωρίσει η CIA στην ελληνική υπηρεσία.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, το «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ έχει δυνατότητα να υποκλέπτει συνομιλίες και SMS, παρακάπτοντας την εταιρία κινητής τηλεφωνίας, καθώς και να εντοπίζει γεωγραφικά το τηλέφωνο-στόχο. Το «βαλιτσάκι» βρίσκεται στην κατοχή της ΕΥΠ από το καλοκαίρι του 2004.

Ειδικότερα, το GSM-XP, όπως είναι η χαρακτηριστική ονομασία του συγκεκριμένου μηχανήματος, σύμφωνα με εξειδικευμένους ηλεκτρονικούς και τεχνικούς τηλεπικοινωνιών ανήκει στην κατηγορία των συσκευών παρακολούθησης τελευταίας τεχνολογίας, καθώς όχι μόνο μπορεί να κάνει υποκλοπές τηλεφωνημάτων, αλλά έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει και τα σύντομα γραπτά μηνύματα.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι έχει τη δυνατότητα γεωγραφικού εντοπισμού του τηλεφώνου-στόχου με τη χρήση δορυφορικών συστημάτων. Πρόκειται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ειδικοί, για υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό κοριό, ο οποίος μάλιστα μπορεί να κάνει υποκλοπές συνδιαλέξεων χωρίς να απαιτείται καν η συνεργασία-μεσολάβηση του παρόχου (εταιρείας) κινητής τηλεφωνίας.

Επίσης, το συγκεκριμένο μηχάνημα διαθέτει λογισμικό τελευταίας γενιάς που παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς αρχείων σε υπολογιστή από απόσταση.

Το «βαλιτσάκι» έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει με ακρίβεια χιλιοστού τα κινητά με ενσωματωμένο GPS, χωρίς τη συνεργασία της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. O εντοπισμός των κινητών που δεν έχουν GPS γίνεται μέσω των κεραιών κινητής τηλεφωνίας (σε συνεργασία με την εταιρεία).

Στη συνέχεια, ο χειριστής του κοριού μεταβαίνει κοντά στον στόχο για την παρακολούθηση των συνδιαλέξεων ή την υποκλοπή των σύντομων γραπτών μηνυμάτων που θα σταλούν από και προς το κινητό του, διαδικασία η οποία πραγματοποιείται καθώς το «βαλιτσάκι» λειτουργεί ως «ψευδοκεραία» του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Σε περίπτωση που το κινητό-στόχος είναι σε ακτίνα 50 μέτρων δεν χρειάζεται καν η συνεργασία της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας.

Όπως εξηγεί τεχνικός των τηλεπικοινωνιών, «το μοναδικό μειονέκτημα του XP είναι ότι δεν μπορεί να κάνει ταυτόχρονη παρακολούθηση πολλών στόχων και δεν μπορεί να υποκλέψει τις συνομιλίες του στόχου αν η απόσταση από αυτόν είναι μεγαλύτερη των 120 μέτρων».

Η εφημερία σημειώνει ότι με τον τρόπο αυτό πράκτορες της ΕΥΠ εντόπισαν στον Κολωνό (τον Ιούλιο του 2005) τους Πακιστανούς που τους είχε υποδείξει η βρετανική υπηρεσία ΜΙ6, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου