20090606

Εκτοξευτής FN 303


Άρθρο που βρήκαμε στο περιοδικό «ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ» στο 8ο τεύχος και αφορά τεχνικά χαρακτηριστικά του όπλου για τις «χρωμόσφαιρες» που έχει αποκτήσει η ελληνική αστυνομία.

Όταν κατά την διάρκεια του περασμένου χειμώνα είδαμε την «είδηση» για τις «χρωμόσφαιρες» που δήθεν είχε προμηθευτεί η ΕΛΑΣ με σκοπό να χρησιμοποιήσει εναντίον διαδηλωτών, δεν μπορέσαμε να κρύψουμε ένα μειδίαμα που διαγράφτηκε στα χείλη μας. Ενθυμούμενοι την πριν μερικά χρόνια παρουσίαση του εκτοξευτή FN 303 της εταιρείας FN Herstal SA, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μια επίσκεψη σε μία χώρα της ΕΕ προκειμένου να δούμε από κοντά το... «όπλο που βγάζει μάτια».

Γράφει ο ps1911


Το 1994-95, ο βελγικός οίκος FN Herstal SΑ, ανταποκρινόμενος στην απαίτηση όλο και περισσότερων στρατών που συμμετείχαν σε ειρηνευτικές αποστολές για ένα μέσο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κυρίως κατά αμάχων, σε περίπτωση εκδήλωσης επιθετικών διαθέσεων εναντίον τους, ξεκίνησε μία εκτεταμένη έρευνα του χώρου, που αφορούσε τα μέσα καταστολής πλήθους, κυρίως από αστυνομικές δυνάμεις. Μετά από πέντε περίπου χρόνια ερευνών και καταγραφής αναγκών των χρηστών, το 1999 η ομάδα εργασίας που είχε συντάξει η εταιρεία προχώρησε στην παρουσίαση του σχεδίου ΧΜ 303, την αρχική μορφή του FN 303. Μετά από συνεχείς δοκιμές για μία ακόμα τριετία, το 2002 η πρώτη αστυνομική υπηρεσία στις ΗΠΑ υιοθετεί επίσημα τον μη φονικό εκτοξευτή (Less Lethal Launcher) FN 303. Μέχρι σήμερα, το FN 303 χρησιμοποιείται από πολλές χώρες της ΕΕ, πάνω από 100 αστυνομικές υπηρεσιες των ΗΠΑ, δυνάμεις του NATO, τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ κ.λπ. To FN 303 χρησιμοποιείται ως αυτόνομος εκτοξευτής (κυρίως από αστυνομικές Δυνάμεις) και επίσης ως προσάρτημα κάτω από το τυφέκιο, κυρίως από τις Ένοπλες Δυνάμεις.


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ


To FN 303 είναι ένας ημιαυτόματος εκτοξευτής που λειτουργεί με πεπιεσμένο αέρα, διαμετρήματος .68 (18 mm) και εκτοξεύει αυτοπεριστρεφόμενες μέσω πτερυγίων (fin stabilized) βολίδες, του διαμετρήματος αυτού. Αποτελείται από δύο κύρια μέρη κατασκευασμένα από ενισχυμένα υαλονήματα (fiberglass reinforced nylon), τα οποία συνδέονται μεταξύ τους μέσω μιας ράγας picatinny στρατιωτικών προδιαγραφών (MilSpec). Έχει μήκος 73,6 εκ. και μαζί με γεμάτη την φιάλη του πεπιεσμένου αέρα που αποτελεί το τρίτο μέρος του και έναν πλήρη γεμιστήρα, έχει βάρος 2,7 κιλά. Το μήκος της κάννης η οποία στο εσωτερικό της είναι λεία, είναι 25,4 εκ. και δέχεται στο κάτω μέρος τυμπανοειδή γεμιστήρα χωρητικότητας 15 βολίδων. Το πίσω μέρος του γεμιστήρα αποτελείται από διαφανές πλαστικό, ώστε να μπορεί ο χρήστης να έχει οπτική επαφή με τον αριθμό των βολίδων που υπάρχουν σε αυτόν.


Διαθέτει ασφάλεια τύπου γλωσσιδίου στον υποφυλακτήρα της σκανδάλης, η οποία είναι χειροκίνητη. Η σκανδάλη απαιτεί δύναμη πίεσης 3,6 κιλών για να ενεργοποιηθεί, όταν η φιάλη πεπιεσμένου αέρα είναι πλήρης. Διαθέτει μεταλλικά αναδιπλούμενα σκοπευτικά τύπου (leaf type pop up) τα οποία είναι μηδενισμένα στα 30 μέτρα. Έχει μεγάλη ακρίβεια και το ωφέλιμο βεληνεκές είναι 50 μέτρα, ενώ το μέγιστο 100 μέτρα. Στο άνω μέρος φέρει ράγα Μ 1913 MilSpec για την προσαρμογή οπτικών ή ολογραφικών σκοπευτικών.


Με την φιάλη σε πλήρωση (3.000 PSI) μπορούν να εκτελεστούν 110 βολές, Η μέγιστη αντοχή της είναι 8.000 PS1 με μέγιστα όρια ασφαλείας τα 5.000 PSI To όριο χρήσης πού δίνει η εταιρεία, είναι για 500 πλήρη γεμίσματα. Η πλήρωση της φιάλης μπορεί να γίνει από απλές καταδυτικές μπουκάλες ή από αντλίες πεπιεσμένου ατμοσφαιρικού αέρα, μέσω αντάπτορα.

Ο εκτοξευτής μπορεί να λειτουργήσει σε θερμοκρασίες από -20° έως +65° C.


ΛΥΣΗ-ΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ


Αφαιρούμε τον γεμιστήρα πατώντας τον αναστολέα (ο οποίος θυμίζει έντονα το τυφέκιο F2000) προς τα επάνω και σύροντας τον προς τα κάτω. Γυρίζουμε το κυκλικό κομβίο της φιάλης πεπιεσμένου αέρα στην ένδειξη off και ενεργώντας στην σκανδάλη αφαιρούμε τον αέρα που έχει απομείνει στο εσωτερικό του εκτοξευτή και στον σωλήνα σύνδεσης της φιάλης με αυτόν. Κατόπιν, αφαιρούμε τον σωλήνα σύνδεσης της φιάλης ο οποίος παραμένει στο άνω μέρος του εκτοξευτή και κατόπιν, με την πίεση του αναστολέα της φιάλης προς τα επάνω, την αφαιρούμε από τον εκτοξευτή. Με την πίεση του στρογγυλού κομβίου που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του εκτοξευτή, αφαιρούμε - σύρουμε το επάνω μέρος προς τα εμπρός και η λύση του εκτοξευτή έχει ολοκληρωθεί. Ακριβώς με την αντίθετη διαδικασία γίνεται η αρμολόγησή του.


Ο εκτοξευτής δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις καθαρισμού. Το εσωτερικό της κάννης καθαρίζεται με ένα νάιλον βουρτσάκι, ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείται στα κυνηγετικά όπλα διαμετρήματος 12 GA. Μετά την εκτέλεση 600 βολών γίνεται καθαρισμός στην κάννη και λίπανση με κοινό έλαιο συντηρήσεως ορισμένων μερών που ορίζει στο τεχνικό εγχειρίδιο ο κατασκευαστής.


ΒΛΗΜΑΤΑ


Όπως είπαμε, τα βλήματα πού εκτοξεύει το FN 303 είναι διαμετρήματος .68 (18 mm) ημισφαιρικής μορφής με κυρτά ελικοειδή πτερύγια στο οπίσθιο μέρος. Το πλαστικό εξωτερικό κέλυφος είναι προθραυσματοποιημένο και σκοπός του είναι να προσδίδει τα απαραίτητα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά στην βολίδα. Στο εσωτερικό του περιέχει μη τοξική σκόνη αποτελούμενη από βισμούθιο βάρους περίπου 0.78 γραμ., η οποία καταλαμβάνει το εμπρόσθιο ημισφαιρικό μέρος της βολίδας. Κατόπιν, περί την μέση, υπάρχει εσωτερικά μια πολύ λεπτή μεμβράνη, η οποία διαχωρίζει την βολίδα σε δύο μέρη εσωτερικά, με το οπίσθιο να καταλαμβάνεται από διάφορους υγρούς παράγοντες αναλόγως του τύπου της βολίδας. Το συνολικό βάρος της βολίδας είναι 8,5 γραμ. και η ταχύτητα εξόδου στο στόμιο της κάννης κυμαίνεται μεταξύ 86-91 μέτρα/ δευτερόλεπτο. Οι τύποι βλημάτων που διατίθενται είναι εκπαιδευτικά, με υδατοδιαλυτό χρώμα, με ανεξίτηλο χρώμα, με δακρυγόνο ουσία OC σε υγρή μορφή, ενώ την περίοδο αυτή η εταιρεία εξελίσσει μία βολίδα με συνδυασμό ουσιών OC +CS καθώς και μία βολίδα με υπέρυθρο χρώμα (IR).

Η κινητική ενέργεια των βολίδων στο στόμιο της κάννης είναι 33 joule και η ταχύτητα 88 μέτρα/δευτερόλεπτο, στα 30 μέτρα είναι 26 joule διατηρώντας ταχύτητα 78 μέτρων/ δευτερόλεπτο, ενώ στα 50 μέτρα η ενέργεια της βολίδας είναι 22 joule με την ταχύτητα να βρίσκεται στα 72 μέτρα/δευτερόλεπτο.


ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ


Σε σχέση με τα υπάρχοντα παραπλήσια συστήματα πού βρίσκονται σε χρήση, έχουμε να παρατηρήσουμε τα κάτωθι.


Ένα bean bag βλήμα μεταφέρει στον στόχο ενέργεια της τάξης των 120 joule (40 joule/ cm2) σε απόσταση 8-20 μέτρων, με μεγάλη πιθανότητα εμπλοκής του πυρομαχικού λόγω της μορφής του. Δεν μπορεί επίσης να περάσει απαρατήρητο ότι το 2% των βολών με το ανωτέρω πυρομαχικά έχει καταλήξει σε θάνατο! Όσο για συγκέντρωση των βολών επί του στόχου, αυτό είναι μία άλλη ιστορία...

Τα πυρομαχικά με ελαστικά βλήματα των 37, 38 και 40 mm, εκτοξεύουν χωρίς ακρίβεια βολής ένα μέχρι τρία κυλινδρικά ή σφαιρικά βλήματα σε απόσταση περίπου 2-35 μέτρων, μεταφέροντας στον στόχο 220 joule (17,5 joule/cm2). Οι αντίστοιχες τιμές για την κατηγορία των «πλαστικών σφαιρών» (rubber bullets) για χρήση από όπλα 12 GA είναι 220 joule (86,6 joule/cm2) σε απόσταση 8-35 μέτρα περίπου. Επίσης, ένα βλήμα flashball μεταφέρει στον στόχο 180 joule (12joule/cm2) σε απόσταση 7-25 μέτρων. Οι πρώτες, κατώτατες αποστάσεις, είναι η ζώνη του τιάρα πολύ υψηλού κινδύνου (απαγορευτική).


Πλησιάζοντας προς την κατηγορία του FN 303, ο εκτοξευτής peperball μεταφέρει 13 joule στον στόχο σε απόσταση 0-10 μέτρων περίπου.


ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ EOTECH 551 LL


Η γνωστή εταιρεία EOTECH σε συνεργασία με την FN Herstal ανέπτυξε ειδικά για τον εκτοξευτή FN 303 ένα ολογραφικό σκοπευτικό, το οποίο βασίζεται στο ευρέως διαδεδομένο μοντέλο 551 της EOTECH. Αποτελείται από δύο κάθετες γραμμές, οι οποίες καταλαμβάνουν το άνω ήμισυ του σκοπευτικού και στο άνω μέρος τους αποκλίνουν βοηθώντας στην ανεύρεση της απόστασης, βάσει του σωματότυπου ενός ενήλικα ύψους 1,80 μέτρου. Υπάρχουν πέντε ερυθρές κουκίδες και ένας ερυθρός κύκλος, ο οποίος αντιπροσωπεύει το σημείο μηδενισμού του σκοπευτικού.


Στην αριστερή πλευρά βρίσκονται οι ενδείξεις 3, 5, 7, που αντιπροσωπεύουν την απόσταση σε μέτρα (30, 50, 70 μέτρα). Το ανωτέρω σκοπευτικό είναι πολύτιμο βοήθημα και συνοδεύει σχεδόν όλα τα όπλα που βρίσκονται σε επιχειρησιακή χρήση, τείνοντας να γίνει ο κανόνας και παραγκωνίζοντας τα στάνταρ σκοπευτικά του όπλου. Η φιλοσοφία δε και η τακτική χρήση, παραμένουν ίδια σε σχέση με υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας.


Η ΕΠΙΔΕΙΞΗ


Βρεθήκαμε πρόσφατα σε χώρα της ΕΕ, η οποία χρησιμοποιεί τον εκτοξευτή FN 303 με πολύ καλά αποτελέσματα, όπως μας αναφέρθηκε, κάτω από συγκεκριμένες επιχειρησιακές καταστάσεις.


Με την πρώτη επαφή που είχαμε, αμέσως διαπιστώσαμε ότι ο εκτοξευτής ουδεμία σχέση είχε με ό,τι άλλο στην κατηγορία έχουμε δει μέχρι τώρα. Ποιοτικά άριστος, μας θύμισε πολύ το τυφέκιο F2000 της ίδιας εταιρείας. Στην ράγα ήταν προσαρμοσμένο ένα σκοπευτικό EOTECH 551 LL,TOU οποίου ο συνδυασμός με τον εκτοξευτή μας εντυπωσίασε αφάνταστα.


Μετά τις πρώτες βολές στα 30 μέτρα, για να επιτύχουμε μια κάποια εξοικειώσει με τον εκτοξευτή, επιχειρήσαμε κάποιες βολές στα 70 μέτρα (τα όρια της βαθμονόμησης του ολογραφικού σκοπευτικού). Το αποτέλεσμα ήταν ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ. Με εμπειρία μόνο 30 βολών, μπορούσαμε να επιτύχουμε συγκέντρωση 20 εκ. στα όρια σχεδόν του βεληνεκούς του! Κυριολεκτικά μείναμε άναυδοι!


Στα 30 μέτρα η συγκέντρωση ήταν της τάξης των 12 εκ. αλλά με ταχύ ρυθμό βολής αυτή την φορά, και όλες εντός των σημείων που προβλέπονται από τον κανονισμό της αστυνομίας που το χρησιμοποιεί. Από κάποιο σημείο και ύστερα δε, συλλάβαμε τον εαυτό μας να πυροβολεί από πόδι σε πόδι τον στόχο που είχε σχήμα ανθρώπινου σώματος με ταχύτατο ρυθμό και όλα τα βλήματα έπεσαν εντός του στόχου.


Θόρυβος, απλώς δεν υπάρχει και το μόνο μειονέκτημα που διαπιστώσαμε ήταν ότι έπρεπε να... συγκρατούμε τον εαυτό μας από το να καταναλώνει με γρήγορους ρυθμούς τα πυρομαχικά του εκτοξευτή. Η αλλαγή των γεμιστήρων γίνεται ταχύτατα και λόγω της προηγούμενης εμπειρίας μας με το τυφέκιο F2000, δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα.


Το γιλέκο που προσφέρει η εταιρεία, δίνει την δυνατότητα ο χρήστης να έχει μαζί του άλλους 4 γεμιστήρες με τις ασφάλειες τους, καθώς και επιπλέον πυρομαχικά που αποθηκεύονται σε πλαστικούς κυλινδρικούς σωλήνες ταχυγεμιστήρες και εφεδρικές μπουκάλες με πεπιεσμένο αέρα.


Κατά την διάρκεια συγγραφής αυτού του άρθρου, ο ανωτέρω εκτοξευτής βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα όλων σχεδόν των εφημερίδων με δημοσιεύματα που ουδεμία σχέση τεχνικά είχαν με αυτόν. Διαβάσαμε ένα συνονθύλευμα στοιχείων για πλαστικές σφαίρες, χρωμοσφαίρες κ.ά., στοιχείων γραμμένων απλώς για την δημιουργία εντυπώσεων.


Δυστυχώς, θύμα όλων αυτών των μη έγκυρων δημοσιευμάτων έπεσε και η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε αυτήν, ως το όπλο που αναφερόταν στα σχετικά δημοσιεύματα, έγινε επίδειξη ενός υποπολυβόλου ΜΡ5 των 9 mm στο οποίο είχε προσαρμοστεί συλλογή για εκτόξευση εκπαιδευτικών πυρομαχικών FX Simunition!!! Η επίδειξη αυτή μάλιστα έγινε από αξιωματικό ειδικής μονάδας, ο οποίος αγνοούσε ακόμα και την ύπαρξη εκτοξευτή pepperball στις αποθήκες της ίδιας της υπηρεσίας του!


Θα κλείσουμε, σημειώνοντας ότι απ' όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το θέμα των Less Leather Launchers αντιμετωπίζεται μέσα στις τάξεις της ΕΛΑΣ με πολύ σοβαρό και μελετημένο τρόπο, μιας και υπάρχει τόσο το νομοθετικό πλαίσιο όσο και η επιχειρησιακή σκέψη για την τακτική τους χρήση, η οποία ουδεμία σχέση έχει με την χρήση τους κατά διαδηλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου